Modelul de CV standard

Dacă alegem să lucrăm după modelul de CV standard, important este să fim atenți să îl personalizăm în funcție de domeniul dorit pentru angajare, experiența profesională și competențele noastre.

Personalizarea CV-ului este și ea o provocare, deoarece scopul este de a atrage atenția angajatorului, însă ne confruntăm cu o serie de decizii: ce informații includ/exclud?; cum prezint anumite informații?

Urmărind cu atenție instrucțiunile de redactare, ne asigurăm că nu vom omite secțiuni importante și că informația inclusă va fi corect redactată (de ex. ordinea cronologică a experiențelor profesionale sau a experiențelor de educație și formare).

Pentru a ne asigura că vom atrage atenția angajatorului, putem redacta și o scrisoare de intenție, unde avem oportunitatea de a oferi informații în plus despre experiența profesională, educația, abilitățile și competențele noastre.

Având în vedere varietatea formatelor de redactare al CV-ului, indiferent de formatul ales, important este să se potrivească cu profilul nostru, tocmai pentru a fi capabili să îl personalizăm.

Structura unui CV standard

Un model de CV standard, include șase secțiuni importante: datele de contact, obiectivul profesional, experiența profesională, educația, competențele. În funcție de domeniul în care lucrăm, putem adaugă și alte informații, cum sunt hobby-urile.

1.Secțiunea Informații de contact

Acestea trebuie să conțină numele complet, adresa de domiciliu, numărul de telefon la care putem fi contactati, adresa de e-mail (indicat să conțină numele și prenumele). Informațiile de contact deschid CV-ul.

2.Secțiunea Obiectivul profesional

Această secțiune se poate personaliza, în funcție de jobul pentru care aplicăm. Avem șansa prin intermediul acestei secțiuni de a capta atenția unui viitor angajator încă de la primele rânduri, printr-o scurtă descriere profesională și obiectivele profesionale setate.

3.Secțiunea Experiență profesională

Experiențele din această secțiune se redactează cronologic, în ordine descrescătoare și este necesar să cuprindă, pe scurt, principalele atribuții, responsabilități și realizări.

În momentul în care avem o experiență profesională vastă, extragem cele mai relevante experiențe pentru job-ul pentru care aplicăm. Dacă angajatorul ne va ruga să oferim detalii, vom expune istoricul nostru de angajare.

4.Secțiunea Educație și formare

În redactarea acestei secțiuni, menționăm studiile, precum și cursurile și atestatele relevante pentru job-ul pentru care aplicăm.

5.Competențe

Este important ca în momentul redactării, să facem disticția între categoriile de competențe și să identificăm competențe specifice pe care le-am dobândit, fie prin intermediul experiențelor profesionale, fie prin intermediul experienteleor personale, în dezvoltarea noastră personală de exemplu, cum ar fi participarea la un curs de public speaking, la un grup de dezvoltare personală pentru dezvoltarea abilităților de comunicare asertive, curs de dezvoltare a competențelor manageriale.

De asemenea, în momentul în care alegem să redactăm o competență specifică este necesar să indentificăm și situația în care am dobândit o astfel de competență. În unele formate, există și indicația de a expune pe scurt situația, în altele nu, însă este important să o identificăm și să putem vorbi liber despre această competență și situatia în care am dobândit-o, în cadrul interviului de angajare.

În funcție de experiența noastră, vom identifica și câteva competențe specifice dobândite la locurile de muncă.

6.Secțiunea Alte Informații

În această secțiune, în funcție de formatul ales, avem ocazia să menționăm hobby-uri, de asemenea, mai putem include și informații despre diplome sau distincții obținute, activitatea de voluntariat depusă, dacă este cazul.

Alexandra Cojocaru

Psiholog – POLIJobs