În funcție de job-ul pentru care aplicăm, este important să personalizăm întotdeauna CV-ul. Pentru a personaliza CV-ul, facem întotdeauna o corelație între cerințele angajatorului și experiența și competențele noastre. Astfel, reușim să punem în valoare competențele profesionale și personale, optimizând șansele de a fi chemați la interviu. Un research despre compania la care aplicăm, ne ajută întotdeauna să redactăm CV-ul și să susținem interviul de angajare.

Selecția informațiilor ce urmează să fie incluse în CV, reprezintă o provocare pentru noi, mai ales pe măsură ce acumulăm cât mai multe experiențe profesionale și de dezvoltare personală. Decizia de a include sau nu, un tip de experiență în CV-ul nostru este indicat să aibă la baza principiul relevanței și corelația făcută anterior între cerințele angajatorului și abilitățile noastre.

O altă provocare pentru noi, o reprezintă scalele de autoevaluare. În lipsa unor atestate/ certificări în care este menționat clar gradul de competență, fie că vorbim despre competențele ligvistice sau despre capacitatea de utilizare a unui program/ limbaj de programare, suntem nevoiți să apreciem singuri. Riscul major al autoevaluării unei competențe este reprezentat de supraevaluarea sau subevaluarea competențelor, ambele variante ne produc un deserviciu, în special supraevaluarea, pentru că viitorul angajator va testa veridicitatea informațiilor.

Indiferent de formatul ales, un CV redactat corect, respectând modelul standard însă fără a fi personalizat, ne va diminua șansele de a ne face remarcați în fața angajatorului.

Actualizarea perioadică a CV-ului este necesară pentru a include toate informațiile referitoare la dezvoltarea noastră profesională și personală continuă.

Alegerea pozei pentru CV este o altă provocare. Avem libertatea de a alege să includem sau nu o poză la CV, sau e posibil că anunțul de angajare să menționeze această cerință. În acest caz, alegem o poză tip portret, special făcută pentru CV. Aceasta arată ca o poză de buletin, indicat este să alegem pentru poză o ținută decentă, să evităm culorile deschise și să zâmbim.

 

Alexandra Cojocaru

Psiholog – POLIJobs