AUTORITATEA VAMALĂ ROMÂNĂ (AVR)

Joburi Disponibile - 0

Despre companie

După ce, în perioada 2013-2021, administrația vamală din România a funcționat în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, începând cu 1 aprilie 2022 aceasta a renăscut sub numele de Autoritatea Vamală Română (AVR), organ de specialitate al administrației publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică.
Autoritatea Vamală Română joacă un rol important în protejarea a peste 2.070 de km de frontieră externă a României și Uniunii Europene, fiind a doua frontieră externă ca lungime în Uniunea Europeană, din care 1.877 km de frontieră terestră. AVR este instituția abilitată să elaboreze reglementările vamale care sunt în competenţa României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, asigură administrarea impozitelor, taxelor şi altor venituri bugetare date prin lege în competenţa sa, aplică politica şi legislaţia vamală, respectiv fiscală (în domeniul supravegherii produselor accizabile), exercită atribuţiile de autoritate vamală şi controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda vamală şi fiscală, precum şi a altor fapte date prin lege în competenţa sa.
Principalele măsuri instituite în acest sens se referă la următoarele:

  • protecție, prin care intervine să protejeze societatea și interesele financiare ale Comunității,
  • competitivitate, prin care urmărește să susțină competitivitatea întreprinderilor, modernizarea mediului și a metodelor de lucru, punerea în aplicare a unui mediu vamal fără hârtie (vamă electronică),
  • facilitare, măsură prin care acționează ca să faciliteze comerțul legal și cooperare, rol esențial în scopul de a menține, dezvolta și amplifica cooperarea de calitate între autoritățile vamale ale statelor membre, între acestea și alte agenții guvernamentale, precum și între autoritățile vamale și mediul de afaceri.
    Autoritatea Vamală Română depune în mod constant eforturi pentru a implementa pachetul de reforme elaborat la nivel european, inclusiv în ceea ce privește Codul Vamal al Uniunii, referitoare la procese, responsabilități și guvernanța Uniunii Vamale Europene. Provocările constau atât în îmbunătățirea metodelor de operare, cât și în asigurarea capacității administrative, în scopul de a face față exploziei comerțului electronic și războiului din Ucraina, care în egală măsură au arătat punctele forte și reactivitatea Autorității.
    UE încredințează din ce în ce mai multe responsabilități autorităților vamale naționale, iar acest lucru nu face decât să sporească provocările. În privința implicațiilor pe care războiul din Ucraina le-a adus la granița de est a UE, Autoritatea Vamală Română este provocată să abordeze multiplele aspecte generate, inclusiv prin asigurarea faptului că sancțiunile sunt puse în aplicare în mod corespunzător.
    Principalele obiective prevăzute pentru perioada următoare se referă la:
  • continuarea procesului de operaționalizare a Autorității Vamale,
  • dezvoltarea sistemelor informatice ale Autorității Vamale în conformitate cu cerințele Codului vamal al Uniunii;
  • reorientarea activității de vămuire către mediul electronic și reducerea barierelor birocratice;
  • simplificarea formalităților vamale.
    În vederea îndeplinirii cu succes a tuturor acestor atribuții, responsabilități și provocări, personalul vamal își desfășoară activitatea pe întreg cuprinsul României, în cadrul structurii centrale (din București), structurilor regionale (direcții regionale vamale), birourilor vamale de interior (în fiecare județ) și birourilor/ punctelor vamale de frontieră (situate la frontiera României cu statele ne-membre ale UE, în aeroporturile internaționale și în porturile maritime și fluviale). În acest scop, în cadrul AVR există unele structuri specializate (echipe canine, echipe mobile), iar personalul vamal dispune de echipamente specifice de control (ex: scanere fixe și mobile), precum și de sisteme de calcul cu aplicații informatice conectate la baze de date naționale și europene.
    Personalul AVR este format din funcționari publici cu statut special și se bucură de o serie de facilități acordate prin lege (ca de exemplu uniforma acordată în mod gratuit) și de o bogată paletă de oportunități de dezvoltare a carierei, care constau în cursuri de specialitate, stagii de practică, vizite de studiu/ lucru, schimburi de experiență și alte forme instruire și informare, atât pe plan intern, cât și internațional. În acest sens, se pot menționa colaborările cu Direcția Generală de Taxare și Uniune Vamală din Comisia Europeană, cu Organizația Mondială a Vămilor și, nu în ultimul rând, cu administrațiile vamale din celelalte state membre ale UE.
    Pentru Autoritatea Vamală Română Guvernul a aprobat Memorandumul cu tema “Realizarea și implementarea Sistemului național RO e-Sigiliu”, prin care a fost aprobată suplimentarea personalului cu un număr de 215 inspectori vamali care vor desfășura activități specifice RO e-Sigiliu. De asemenea, la nivelul Autorității Vamale Române se implementează un proiect care are ca obiect dotarea birourilor vamale de frontieră cu 26 sisteme de scanare cu raze X pentru controlul autovehiculelor și containerelor și integrarea acestora într-un Centru Național de Analiză Imagistică, care va integra toate scanările transmise de la sistemele de scanare autovehicule și containere instalate în cadrul Birourilor Vamale de Frontieră și va realiza monitorizarea și supervizarea în timp real a analizei imagistice a radiografiilor generate de sistemele de scanare. Prin acest program (Scannere), a fost aprobată suplimentarea personalului Autorității Vamale Române cu un număr de 435 inspectori vamali care vor desfășura activități specifice.
    Autoritatea Vamală Română este deschisă colaborărilor cu instituțiile de învățământ superior și, în acest sens, acceptă studenți și masteranzi în practică. Practica se organizează pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei convenţii, după caz, încheiată între organizator şi partenerul de practică. Pentru a fi primit în practică la AVR, studentul/ masterandul se poate prezenta la sediul instituției cu convenția de practică și va fi îndrumat în vederea perfectării tuturor documentelor necesare în acest scop.
    De asemenea, Autoritatea Vamală Română participă la Programul Oficial de Internship al Guvernului României, finanțat de către Secretariatul General al Guvernului (SGG), care coordonează organizarea și desfășurarea acestuia, scopul acestui Program fiind acela de a dezvolta abilitățile practice și competențele profesionale ale stagiarilor. Detalii despre Programul Oficial de Internship al Guvernului României (condițiile de participare, cuantumul indemnizaţiei lunare etc.) se pot obține de pe site-ul SGG.

Website: https://www.customs.ro